Kako kupiti polovan automobil

Skoro da nema stanovnika Srbije koji nije čuo od nekog od svojih poznanika da je kupio polovni automobil koji ima nedostatke na sebi, ili još gore, ne može da se registruje jer dokumentacija vozila nije „čista“. Nepravilnosti se najčešće dešavaju kod automobila koji se prodaju preko ovlašćenja ili na auto pijacama. Kupovina od fizičkog lica ili auto placa je praktično svejedna jer je Zakon o zaštiti potrošača teško primeniti u praksi na polovne automobile.

Zamka prilikom kupovine polovnih automobila

Da bi ste izbegli da budete prevareni preporučljivo je da pratite sledeće korake:

1. Kupiti vozilo koji je prvi put registrovano u Republici Srbiji.
2. Po mogućstvu kupiti vozilo od prvog vlasnika. Takva vozila su skuplja ali legalnost vozila se ne dovodi u pitanje, a po običaju je i održavanje znatno bolje od onih koja su više puta menjala vlasnike.
3. Izbegavati vozila koja se prodaju na osnovu ovlašćenja jer se po pravilu radi o automobilima koji su često menjali vlasnike i imaju sumnjivu legalnost.
4. Pre kupovine automobila otići sa prodavcem u servis radi provere ispravnosti automobila. Ulaganjem relativno male količine novca možete se spasiti mnogo većeg troška koji možete imati kupovinom automobila koji će zahtevati velika ulaganja.
5. Na sajtu Agencije za privredne registre izvršiti proveru da li je vozilo pod zalogom, hipotekom ili bilo kakvim drugim teretom. Ako ste kupili vozilo koje ima zalogu ono Vam može biti oduzeto i prodato, a onda ćete morati sudskim putem od prodavca da naplatite vrednost automobila.

Kako treba izvršiti pretragu na sajtu APR-a, možete pročitati ovde.
6. U MUP-u proveriti da li se automobil vodi kao ukraden.
7. Obavezno sastaviti i overiti ugovor o kupopordaji. U ugovoru mora biti navedeno da prodavac odgovara za sve pravne i druge nedostatke koje sprečavaju kupca da raspolaže vozilom i da isto registruje i koristi. Te da će prodavac vratiti ceo primljeni iznos ako se ispostavi da postoje bilo kakve pravne manjkavosti.
8. Prodavcu uplatiti novac na račun ili makar pribaviti od njega overenu potvrdu da je novac primio u celosti tj. u iznosu koji je naveden u ugovoru. Potvrde overiti potpisima kupca i prodavca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *