Kada treba da se obratite tržišnoj inspekciji?

Tržišna inspekcija je nadležna za kontrolu trgovine, ali nije nadležna za sve probleme koje imate sa pružaocem usluga ili prodavcem robe. Glavni razlog podnošenja prijave Tržišnoj inspekciji je ako trgovac odbija na primi reklamaciju potrošača ili ako primi reklamaciju, ali ne odgovori na nju u zakonskom roku od 8 dana. Tržišna inspekcija ne može narediti trgovcu da prihvati reklamaciju potrošača, već ga jedino može kazniti.

Pored toga, Tržišnoj inspekciji treba da se obratite ako trgovac na kasi ne naplaćuje cenu koja je istaknuta na rafu, ako sumnjate da trgovac prodaje falsifikovanu robu, ako Vam trgovac ne dostavi uputstvo za tehnički proizvod, ne upozna Vas sa Vašim pravima o raskidu ugovora pri kupovini van poslovnih prostorija(na prezentaciji), reklamira popuste koje ne daje itd.

Tržišna inspekcija radi radnim danima od 7.30 do 15.30 časova što znači da ako, na primer, uočite nepravilnost u petak uveče prijavu tržišnoj inspekciji možete podneti najranije u ponedeljak ujutru
Pod nadženost Tržišne inspekcije ne potpada utvrđivanje koji je razlog kvara robe. Na primer, inspekcija nema nadležnost za reklamaciju obuće, koju trgovci odbijaju pozivajući se na neadekvatnu upotrebu, održavanje i kontakt sa vodom. Tržišna inspekcija ne utvrđuje ko je u pravu i koji je razlog neispravnosti obuće, niti bilo koje druge robe.

Tržišna inspekcija nije nadležna za neizdavanje fiskalnog računa, kontrola izdavanja fiskalnih računa je u nadležnosti poreske inspekcije.

Pri podnošenju prijave Tržišnoj inspekciji potrebno je podneti i dokaz kupovine koji pokazuje da ste robu kupili od trgovca. Dokaz može biti fiskalni račun, slip od kartice, ugovor itd. U slučaju da nemate dokaz kupovine inspekcija će Vam skoro sigurno odbiti prijavu.

Prijavu Tržišnoj inspekciji možete podneti odlaskom na adresu inspekcije, preporučenim pismom ili putem elektronske pošte. Rok za postupanje tržišne inspekcije na osnovu prijave je 60 dana.

Telefone i adrese tržišne inspekcije u Kikindi, možete videti na sledećem linku:

https://mtt.gov.rs/sektori/sektor-trzisne-inspekcije/
Kontakti tržišne inspekcije u Severnom Banatu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *